HTML

Bernáth Attila blogja

Bernáth Attila: informatikus mérnök (BME), bankinformatikus (BME), vállalkozó. Nemzetközileg elismert Microsoft minősítései: szoftverfejlesztő (Microsoft Certified Solution Developer), adatbázis szakértő (Microsoft Certified DataBase Administrator) rendszermérnök (Microsoft Certified System Engineer). Több, mint 10 éves informatikai projekttapasztalattal rendelkezik a banki, kkv és nagyvállalati, államigazgatási szférában.
E-mail: attila.bernath{kukac}nexio{pont}hu

Friss topikok

IT vállalkozóknak, érthetően

Informatikával kapcsolatos tanácsok vállalkozók számára érthetően.

Milyen költségekkel kell számolnod egy szoftver használata során?

2010.03.07. 18:31 Bernáth Attila

Vágjunk a közepébe, és nézzünk ismét egy autós példát (ui. az autók nagyon hasonlítanak a szoftverekre :) ). Lássuk, milyen költségeid vannak, ha autózni szeretnél? Tegyük fel, hogy egy használt autó vásárlása mellett döntesz. Ekkor a várható költségek:

  1. A kocsi ára: ezt ugye nem kell magyarázni
  2. Az igényeid szerinti átalakítások költségei: kicserélteted a hifit, rakatsz rá csomagtartót és vonóhorgot, lopásgátlót építtetsz bele, és megjavíttatod a jobb hátsó ajtónál lévő kis horpadást, stb.
  3. A használatba vétel költségei: át kell iratni, KGFB-t kötni rá, esetleg egyéb papírokat intézni, stb.
  4. Üzemeltetési költségek: üzemanyag, tervezett és váratlan szervizek, adók (pl. súlyadó), stb.
  5. "Frissítési" költségek: lejárt forgalmi, zöldkártya megújítása, olajcsere, új gumik, stb.
  6. Tárolás költségei: jó, ha van egy garázsod az autó számára, de ha az utcán parkolsz vele, akkor is lesz tárolási költséged, csak lehet, hogy ez a szervizdíjakban fog tükröződni (a gyorsabb amortizáció miatt)
  7. "Munka" költségek: időt, energiát (és lehet, hogy pénzt is) kell fordítanod arra, hogy kitaláld, milyen típust akarsz, hogy keresgélj a hirdetések között, hogy megnézd és kipróbáld a jónak tűnő autókat, ki kell választanod a megfelelőt, meg kell egyezned az árban és a feltételekben, szerződést kell kötnöd, beállítanod az ülést, a kormányt és a tükröket, megtanulni az automata váltó és a riasztó használatát, elolvasni és megérteni a gyártó által javasolt karbantartási teendőket, rendszeresen tankolni, szervizelni, papírokat frissíteni, ablakmosót után tölteni, stb.

Nos, ezek alapján látható, hogy egy kocsi használatának ára nem egyenlő a kocsi árával. Sőt, sokszor a használat éves költsége akár meg is haladhatja a vételi árat. (Pl. mostanában aktuális téma a gépjárművek vagyonadója: sokan panaszkodnak arra, hogy az öreg amerikai autójukra ez többe kerül évente, mint az autó értéke.)

És így van ez a szoftverekkel is. Egy csomó járulékos költség van még az áron kívül, amit a tapasztalt cégvezetők számításba is vesznek, de lehet, hogy neked eszedbe sem jutnának. Mik lehetnek ezek konkrétabban? Tegyük fel, hogy egy szoftver termék (tehát egy dobozos szoftver, és nem egy egyedi fejlesztés) vásárlása mellett döntesz. Nézzük a felmerülő költségeket:

  1. A szoftver vételi ára: a termék licenceinek ára (ami sokszor függ a felhasználók számától, és persze akár több mástól is)
  2. Az igényeid szerinti átalakítások költségei: testreszabás, konfigurálás, paraméterezés, finomhangolás. egyedi funkciók fejlesztése, integráció a meglévő rendszereidhez, stb.
  3. A használatba vétel költségei: telepítés, adatok feltöltése, migrálása, más rendszerekkel való összekapcsolás, stb.
  4. Üzemeltetési költségek: alkalmazás, adatbázis és rendszer üzemeltetés, hibaelhárítás, problémák megoldása, felhasználók támogatása, tárhely/rezsi költségek, stb.
  5. "Frissítési" költségek: hibák javítása, verzió frissítés, lejárt licencek megújítása, változási kérések, új funkció igények megoldása, új szoftverre való áttérés
  6. Tárolás költségei: hardver, operációs rendszer, adatbázis szoftver költségei, számítógépek tárolása, stb.
  7. "Munka" költségek: időt, energiát és BIZTOS, hogy pénzt is kell fordítanod arra, hogy kitaláld, milyen szoftvert akarsz, hogy keresgélj a lehetőségek között, hogy megnézd és kipróbáld a jónak tűnő szoftvert, ki kell választanod a megfelelőt, meg kell egyezned az árban és a feltételekben, szerződést kell kötnöd, átgondolnod és strukturáltan leírnod az extra elvárásaidat, letesztelned ezek megvalósítását, megtanítanod az alkalmazottaidat a szoftver használatára, stb.

A lista persze korántsem teljes. Viszont remélem, hogy sikerült egy jó hasonlaton keresztül megmutatnom számodra, hogy a szoftver használatának ára közel sem egyenlő a szoftver árával (hanem általában sokkal több).

Legközelebb arról fogok írni, hogy mi a dobozos és az egyedi szoftver, és hogy melyiknek mik az előnyei és hátrányai. Addig is örömmel várom a véleményed kommentben!

Ha e-mailt írnál nekem: attila.bernath{kukac}nexio.hu.

 

Szólj hozzá!

Címkék: szoftver szoftver bevezetés költség tervezés

A bejegyzés trackback címe:

https://kkvit.blog.hu/api/trackback/id/tr1001771195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása